Pécel, Lázár Vilmos u. 8
+36 (30) 411 6496

Módosult a Beépített tűzoltó berendezések tűzvédelmi műszaki irányelve

Módosult a Beépített tűzoltó berendezések tűzvédelmi műszaki irányelve

A „Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése” című Tűzvédelmi Műszaki Irányelv módosítása meg is jelent. A bővített változat a beépített tűzterjedésgátló-berendezések kialakítására vonatkozó műszaki megoldásokat tartalmazza.
A Tűzvédelmi Műszaki Bizottság döntése alapján egy szakemberekből álló munkacsoport dolgozta ki a 2015. március 30-án megjelent irányelv kiegészítését, amelyet a tűzvédelmi szakma által már nagyon várt. Az irányelvben rögzítették, hogy milyen általános és speciális feltételekkel, megoldásokkal lehet beépített tűzoltó berendezéssel a tűz terjedését gátolni. A beépített rendszer a tűzszakaszok határán lévő térelválasztó szerkezet védelmét szolgálja. Jelenleg az oltóberendezések közül a sprinkler és a vízköddel oltó berendezés alkalmazható erre a feladatra.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírása alapján a tűzterjedés elleni védelemre szolgáló beépített tűzterjedésgátló berendezés alkalmasságát valós méretű tűzzel elvégzett teszttel kell igazolni. Az irányelv a tűzteszttel kapcsolatos feltételeket is tartalmazza nem teherhordó falak, nyílászárók, konvejor rendszerek záró elemeinek védelme, valamint a homlokzati tűzterjedésgátlás esetén.

Bár a tűzterjedésgátló-berendezések kialakítását tartalmazó tűzvédelmi műszaki irányelv megjelent, a Tűzvédelmi Műszaki Bizottság munkacsoportjai tovább dolgoznak: készül az építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzőivel foglalkozó irányelv, valamint folyamatban van a tűzvédelmi eszközök, berendezések ellenőrzéséről, karbantartásáról szóló irányelv kidolgozása is.

 

Beépített tűzoltó berendezések tervezése, telepítése TVMI

 

forrás: Katasztrófavédelem

Vélemény, hozzászólás?