Pécel, Lázár Vilmos u. 8
+36 (30) 411 6496

Szén-monoxid : a néma gyilkos

Szén-monoxid : a néma gyilkos

Fűtési szezonban szinte nem múlik el hónap anélkül, hogy a szénmonoxid-mérgezés áldozatairól ne hallanánk. Gondoljunk csak az elmúlt napokra…. és a fűtési szezon még el sem kezdődött igazán.

De mi is ez a szénmonoxid-mérgezés? Hogyan előzzük meg?

A szén-monoxid színtelen, szagtalan és íztelen gáz, mely a földgáz, fa, szén, faszén, fűtőolaj, parafin, benzin, propán, bután, stb. anyagok égése nyomán keletkezik, de például a cigaretta füstje is tartalmaz szén-monoxidot. A szén-monoxid-mérgezés oka lehet autó kipufogógázának belélegzése, de a mérgező gáz rosszul beszerelt gázsütők, kályhák, gázkazánok hibás működése során is felszabadulhat.

Szén-monoxid források

A vaskályha, a gázkonvektor, a cserépkályha, a kandalló, a kemence, a tábortűz mind hozzá járulhat a gáz felszabadulásához. Kiemelendő a propán-bután gázpalackkal működő szieszta kályha, amelynek az átlagosnál nagyobb a szén-monoxid kibocsátása, ráadásul kivezető kéménnyel nem rendelkezik. Említést érdemel az avarégetés, illetve a gépjárművek, különösen a dízelüzeműek, melyek jelentős mennyiségű mérgező gázt bocsáthatnak ki. Többek közt ezért nem célszerű a kisebb gyermekeket a forgalmas utak mentén (pl. belváros), parkolóházakban, mélygarázsokban alacsonyan (pl. babakocsiban) vinni. Ilyen helyeken lehetőleg emeljük fel ölünkbe a gyerekeket!

A nem tisztított kémény, az erős külső szél, mind mind akadályozza az egyes égéstermékek kijutását.

A szénmonoxid-mérgezés tünetei

A szén-monoxid nehéz felismerhetőségéből adódóan- alattomosan fejti ki hatását az emberi szervezetre és tulajdonképpen fulladásos halált okoz.

Tünetek: fejfájás, szédülés, bágyadtság.

Amikorra kezdenének feltűnővé válni a tünetek, rendszerint késő. Az ember cselekvésképtelenné válik. Ha van a közelben fűtőberendezés, legyünk gyanakvóak, főleg, ha a tünetek egyszerre több emberen jelentkeznek!

Figyelmeztető jelek:

  • Ha a gázláng a tűzhelyen, fűzőlapon, kazánban helyenként sárgás színű.
  • Kémény bekötések helyén, vagy a kémény vonalában a falon kormozódás tapasztalható.
  • Influenza jellegű tünetek láz nélkül.
  • A házban lakó kisállatok (kutya, macska, tengerimalac, stb.) váratlan megbetegedése vagy halála.
  • Ha a család több tagjának is egyszerre alakulnak ki hasonló tünetei.
  • Ha a tünetek (fejfájás, szédülés) gyorsan elmúlnak, ha elhagyja a lakást, de rövid időn belül újra jelentkeznek, miután hazaér.
  • Ha a tünetek szezonálisan jelentkeznek, például jellemzően a fűtési szezonban.

A jellemzően gázkészülékek meghibásodásából vagy egyéb okból fellépő nagy mennyiségű szén-monoxid beáramlásnak azonban nincsenek a fentiekhez hasonló jelei, ezekben az esetekben csak egy megbízható szén-monoxid riasztó adhat elegendő védelmet családjának!

 

A szén-monoxid érzékelőről

Célszerű 1-1,5 m távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől, lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség irányában, 1,5 -2m magasságban, falsarkoktól minimum 30 cm távolságban. A készüléket nem lehet légáramlás-mentes helyen (pl. szekrény) elhelyezni. Óvja a nedvességtől!

Minden érzékelőre megadják annak várható élettartamát. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amely ezt az élettartamot meghaladta!

Vegyük komolyan a jelzést: a szénmonoxidjelző jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba, szellőztessünk alaposan! Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szabad levegőn még 15 perc múlva is jelzést ad! (volt már, aki meghalt egy jól működő jelzőberendezés mellett, mert kikapcsolta, mondván: “biztosan elromlott”

Hasznos tanácsok

– A tüzelőberendezéseket évente ellenőriztesse!

– A konyhai gázrezsó használatakor szellőztessen!

– Gázrezsót fűtés céljára ne használjon!

– Kihűlt fűtőberendezések üzembe helyezésekor a kémény átmelegedéséig szellőztessen!

– Autót soha ne járasson zárt helyen!

– Ha a háztartásban több tüzelőberendezés működik, használjon több készüléket, akár minden helyiségben.

 

Kérjen ajánlatot szén-monoxid érzékelőnkre, kattintson ide!

Vélemény, hozzászólás?