Pécel, Lázár Vilmos u. 8
+36 (30) 411 6496

Tűzoltási gyakorlat

Tűzoltási gyakorlat

Nem tudhatjuk mikor lesz szükségünk rá, hogy tudjuk használni egy tűzoltó készüléket, ne a lángok közepette olvassuk el a használati útmutatót…Névtelen

A tűz csak egy bizonyos szintig oltható a tűzoltó készülék segítségével, mivel ezeket kezdetleges tüzek oltására fejlesztették ki.

A tűzoltás szempontjából fontos, hogy megismerjük az ún. tűzosztályokat, így azt is el tudjuk azonnal dönteni, hogy az adott tűzre milyen tűzoltó készüléket is használjunk.

Tűzosztályok:

“A” tűzosztály: szilárd, általában szerves anyagok tüze (fa, szén stb.), melyek lángolás és/vagy izzás (parázslás) kíséretében égnek

“B” tűzosztály: folyékony vagy cseppfolyósítható szilárd anyagok (benzin, gázolaj, olvadék stb.) tüzei

“C” tűzosztály: Gázok (acetilén, hidrogén, PB-gáz stb.) tüzei

“D” tűzosztály: Fémek (alumínium, magnézium stb.) tüzei

És hogy milyen tűzoltó készüléket válasszunk?

  • Habbal oltó tűzoltó készülék: “A” és “B” tűzosztály esetén. Használhatjuk éghető folyadékok tüzeinél, szilárd anyagok tüzeinél,, viszont  elektromos feszültség alatt álló berendezések tüzeinél, gáztüzeknél, cseppfolyós gázok tüzeinél használata tilos!
  • Porral oltó tűzoltó készülék: A legelterjedtebb az “ABC” oltópor. Alkalmas gáz és éghető folyadékok kisméretű tüzeinek oltására. Olthatjuk vele az elektromos berendezések feszültség alatti tüzeit. (alkálifémek, könnyűfémek tüzei csak speciális oltóporral olthatók.)
  • Széndioxiddal oltó tűzoltó készülék: Elektromos berendezések tüzeinek oltására alkalmas. “A” típusú tűz oltására nem alkalmazható.

Cégünk vállalja tűzoltási gyakorlatok lebonyolítását, egy rövid elméleti oktatással egybekötve. Kérjen ajánlatot!

Próbálja ki, hogy mire is képesek a tűzoltó készülékek! 

tűzoltó készülékek típusai tűzoltás 1 tűzoltás 4

 

Vélemény, hozzászólás?